Geen Air Memphis meer op Ostend Airport
OOSTENDE- Een Boeing 707 van Air Memphis, die vanuit Caïro op weg was naar de luchthaven van Oostende, zou vrijdag bij het opstijgen twee motoren en twee stukken landingsgestel verloren hebben. Het vliegtuig diende onmiddellijk een noodstop te maken en zou total loss zijn. De Egyptische luchtvaartmaatschappij kreeg inmiddels het verbod om nog op Ostend Airport te vliegen.
De Boeing 707, met als nummer SU-AVZ en die bij vliegtuigspotters een grote aantrekkingskracht had, was 30 jaar oud en had geen al te beste reputatie. Air Memphis zelf kreeg in de periode april 1999 - mei 2002 geen toestemming om over Groot-Brittannië te vliegen. In oktober 1998 crashte een andere 707-366C van Air Memphis in Mombassa (Kenia), toen het bij het opstijgen niet tijdig van de grond raakte en in de baanverlichting terechtkwam.
De actiegroep Wiloo liet naar aanleiding van het incident in Caïro opnieuw een krachtig protest horen aan de beleidsmensen. Ondertussen besloot het Bestuur der Luchtvaart om de Egyptische maatschappij niet langer toestemming te geven om ons land aan te doen. Minister van Mobiliteit Bert Anciaux deelde gisternamiddag mee dat de trafiekrechten geschorst zijn.
"Deze maatregel kan ongedaan worden gemaakt nadat we een volledig verslag van het onderzoek over de feiten in Caïro ontvangen hebben. Daarnaast hebben we bij de Egyptische autoriteiten alle veiligheidsmaatregelen opgevraagd die aan Air Memphis worden opgelegd. Op basis van die stukken kan de schorsing opgeheven worden of kunnen bijkomende maatregelen opgelegd worden'', aldus minister Anciaux.
Geen economische impact
Volgens algemeen directeur Gino Vanspauwen van de luchthaven zal dit verbod weinig tot geen impact hebben op de economische activiteit in Oostende. "Wanneer een klant beslist dat een bepaalde cargo hier zal binnenkomen, dan kan die evengoed met een ander toestel komen. Vliegtuigen zijn vervangbaar", aldus nog Gino Vanspauwen, die verwacht dat de bonen- en groentetrafiek, die nu via Air Memphis verliep, door een andere maatschappij zal overgenomen worden.
Bron: Het Nieuwsblad