PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS
VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR
2 JUNI 2006
Minister-president Leterme en minister Peeters bezoeken luchthaven Oostende
"Vlaamse luchthavens zijn belangrijke economische poorten"
"Minister Peeters ziet luchthaven Oostende als belangrijke ketenmanager"
Minister-president Yves Leterme en Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, Kris Peeters, hebben vandaag een bezoek gebracht aan de luchthaven van Oostende-Brugge.
Beide ministers wijzen op het belang van de Vlaamse regionale luchthavens voor de economie. Op initiatief van minister Peeters heeft de Vlaamse Regering vandaag dan ook de visienota goedgekeurd waarin een gemeenschappelijke strategie is vooropgesteld die elke luchthaven maximale kansen biedt, rekening houdend met de eigen sterkten.
Wat specifiek de luchthaven van Oostende-Brugge betreft, opteert minister Peeters ervoor, op basis van een onderzoek inzake de potentiële ontwikkelingsmogelijkheden van de luchthaven Oostende-Brugge op het gebied van het vrachtvervoer, dat de luchthaven zich ontwikkelt als een ketenmanager die zich - naast de luchtvaartmaatschappijen - ook richt tot expediteurs en verladers. Een adequate organisatiestructuur, waarbij privé-investeerders en/of lokale overheden extra middelen en impulsen kunnen geven aan een verdere ontwikkeling, zal worden uitgewerkt.
1. Strategische visienota Vlaamse regionale luchthavens
Naast de luchthaven van Zaventem wordt de bereikbaarheid via de lucht van en vanuit Vlaanderen verzekerd door drie luchthavens op Vlaams grondgebied: Oostende-Brugge, Antwerpen en Kortrijk-Wevelgem.
De Vlaamse regionale luchthavens hebben een groot sociaal-economisch belang. Luchthavens zijn, net als zeehavens, belangrijke economische poorten voor Vlaanderen, die bijdragen tot de Vlaamse welvaart. Vandaar heeft de Vlaamse Regering vandaag een visienota goedgekeurd waarin een gemeenschappelijke strategie is vooropgesteld die elke luchthaven maximale kansen biedt, rekening houdend met de eigen sterkten.
Vlaamse regionale luchthavens focussen op sterke punten
De luchthaven van Oostende is vooral actief op het vlak van het full freight vrachtvervoer. Daarnaast richt de luchthaven zich ook op passagierscharters opleiding van piloten en technici. Oostende is erkend als E.U.-grens-inspectiepost voor het vervoer van levende dieren, dierlijke producten en bederfbare goederen.
De luchthaven van Kortrijk-Wevelgem profileert zich als een goed bereikbare, soepel functionerende regionale vertrek- en aankomstplaats voor zakelijk vliegverkeer met alle mogelijke landen van Europa als bestemming.
De luchthaven van Antwerpen is in eerste instantie gericht op de Antwerpse zakenwereld, meer specifiek de diamantsector en de industrie. Daarnaast heeft men er ook nog de opleiding van piloten, luchtvaarttechnici.
Evenwicht economie - ecologie
Het uitgangspunt van de Vlaamse Regering bij het uittekenen van een strategische visie is een evenwicht creëren tussen enerzijds de economische groeimogelijkheden, ondermeer gemeten aan de hand van indicatoren zoals tewerkstelling en toegevoegde waarde, en anderzijds ecologie, ondermeer gemeten aan de hand van de kwaliteit van de leefomgeving.
Dit zal bij dragen tot een maatschappelijk draagvlak voor de regionale luchthavens.
Dit uitgangspunt zal door de Vlaamse regering op korte termijn vertaald worden in een beleid gebaseerd op de volgende elementen:
* Het uitwerken en aanreiken van een stabiel exploitatiekader, gebaseerd op transparantie en gelijke voorwaarden voor alle betrokken actoren;
* Het nastreven van een partnerschap tussen de Vlaamse overheid en de luchthavenbeheerder, zodat een ontwikkelingsperspectief gegarandeerd blijft;
* Een duidelijke afbakening van de financiële verplichtingen van zowel de Vlaamse overheid als van de luchthavenbeheerder;
* Het aflijnen van een flankerend beleid op- het vlak van leef-, woon- en werkklimaat,. Met ondermeer maatregelen op het vlak van ruimtebeheer en gebruik.
Dit moet bijdragen tot een vrijwaring van toekomstmogelijkheden van de Vlaamse regionale luchthavens.
Concreet betekent dit dat de Vlaamse overheid, na afweging van het strategisch belang van elke regionale luchthaven en op voorwaarde van een sluitend businessplan, financieel kan tussenkomen in de kosten van de instandhouding en modernisering van de basisinfrastructuur.
Om adequaat te kunnen inspelen op de hevige concurrentie binnen de luchtvaartsector, dient de organisatie de nodige flexibiliteit aan de dag te kunnen leggen. De organisatie en beleidsstructuur van de Vlaamse regionale luchthavens is momenteel aan een grondige herziening toe. Hierbij kan in zee worden gegaan met geëngageerde investeerders, die naast een financiële injectie, eveneens know-how en een lange termijn strategie meebrengen.
2. Vlaamse regionale luchthaven Oostende-Brugge
Op initiatief van minister Peeters heeft het Vlaams Instituut voor Logistiek ,een onderzoek uitgevoerd naar de potentiële ontwikkelingsmogelijkheden van de luchthaven Oostende-Brugge op het gebied van het vrachtvervoer, dat de hoofdactiviteit vormt.
Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek heeft de minister de meest geschikte optie voor, de ontwikkeling van de luchthaven Oostende-Brugge geselecteerd, met name 'de luchthaven dient zich te ontwikkelen als een ketenmanager, die zich richt tot de luchtvaartmaatschappijen, maar ook tot de expediteurs en verladers, die voor meer terugvracht kunnen zorgen'.
Daarnaast benadrukt de minister dat ook mogelijkheden tot verdere differentiatie worden meegenomen, wat betekent dat de luchthaven zich ook meer zou kunnen profileren op het vlak van de nevenactiviteiten, zoals vliegtuigonderhoud, die aanvullende tewerkstelling zal opleveren. Bovendien kan hierbij ingespeeld worden op de aanwezige technische opleiding, die georganiseerd wordt door de KHBO.
Op korte termijn wordt voor de luchthaven Oostende gestreefd naar duurzame tewerkstelling op en rond de luchthaven.
Tegelijk wordt ook voor een leefbare woonomgeving gekozen. Dit veronderstelt het werken in de richting van een 'balanced growth'. Deze groei zal een geconditioneerde groei zijn zoals opgenomen in de huidige milieuvergunning die door minister Peeters werd toegekend op 25 april 2005, op basis van een uitgevoerde project-MER met het oog op een uitbreiding van het aantal vliegbewegingen.
Deze vergunning is afgeleverd voor de normale periode van 20 jaar. Op die manier biedt zij rechtszekerheid aan de exploitant en wordt de hinder voor de omwonenden en het milieu maximaal beperkt, vooral door een plafonnering van het aantal toegelaten nachtvluchten tussen 23 en 06 uur en een beperking van de nachtelijke geluidsbelasting.
De milieuvergunning laat dus een geconditioneerde groei van het luchtverkeer toe.
De meest adequate organisatiestructuur zal worden uitgewerkt, waarbij privé-investeerders en/of lokale overheden extra middelen en impulsen kunnen geven aan een verdere ontwikkeling.
Belang van de luchthaven
Het hoofdbestanddeel van de activiteit op de luchthaven Oostende-Brugge bestaat uit intercontinentaal vrachtvervoer. De luchthaven profileert zich als een lage kosten distributiecentrum voor het wereldwijde vrachtvervoer met volledige vrachtvliegtuigen.
De luchthaven Oostende verzorgde in 2005 vrachttrafiek van 108.260 ton, waarvan 26.388 ton in transit. In totaal waren er 25.132 bewegingen, waarvan 2.770 van vrachtvliegtuigen, 998 van chartervluchten en 624 van zakenvluchten. Het aantal passagiers bedroeg 126.144, waarvan 101.213 op chartervluchten.
De rechtstreekse tewerkstelling op de luchthaven bedraagt 385 personen (cijfer opgenomen in het rapport van het Vlaams Forum Luchtvaart - mei 2004). De onrechtstreekse tewerkstelling bedraagt in regel anderhalve maal tot tweemaal de rechtstreekse tewerkstelling.