Positieve terugblik op de zomervakantie

Persbericht

30 augustus 2021

 

 

TUI, de grootste reisorganisatie van het land, kijkt tevreden terug op de voorbije grote vakantie. Bijna 3 keer zoveel Belgen als in zomer 2020 boekten een vliegvakantie. De omstandigheden waren dit jaar immers gunstiger dan vorige zomer, toen van vaccins nog geen sprake was. De zomerboekingen verliepen dit jaar zeer atypisch: tot 19 april, einddatum van het verbod op niet-essentiële reizen, kwam er nauwelijks beweging in de reserveringen. Sinds die datum werd vakantie opnieuw toegelaten – hoewel nog steeds afgeraden - en kregen steeds meer bestemmingen code groen of oranje. Door de geleidelijk stijgende vaccinatiegraad ontwikkelde zich een dynamische golf van last minute-boekingen. Op 1 juli verviel ook het negatieve reisadvies voor Europa, zodat alle pakketreizen naar Europese bestemmingen weer konden doorgaan.


Voor veel Belgen bleek de nood aan vakantie deze zomer zeer groot, mede door het aanhoudende kwakkelweer: 3 keer zoveel reizigers als in zomer 2020 boekte een vliegvakantie. Toch betekent dit resultaat nog maar de helft van het aantal reizigers in 2019, de laatste ‘normale’ zomervakantie. Belangrijke redenen hiervoor waren de steeds wisselende kleurcodes en de daaraan verbonden onzekerheid, evenals het negatieve reisadvies voor de niet-Europese bestemmingen. Boekingen voor populaire vakantielanden als Turkije, Tunesië, Egypte of de Dominicaanse Republiek moesten hierdoor systematisch enkele weken voor afreis worden geannuleerd.


Een aantal Europese bestemmingen kreeg daardoor extra interesse en overtrof zelfs het aantal reizigers van 2019. Op zowat alle Griekse en Spaanse eilanden waren er beduidend meer vakantiegangers. Topper is het Griekse eiland Santorini dat 50% meer boekingen noteerde dan in 2019. Rhodos was de populairste bestemming, gevolgd door Mallorca, Kreta, Kos en Tenerife. Dat de Griekse eilanden qua besmettingscijfers het langst code groen of oranje konden aanhouden, speelt zeker een belangrijke rol in dit succes. Griekenland is deze zomervakantie overigens voor de eerste keer het belangrijkste vakantieland en klopt Spanje: 46% van het totale aantal versus 39% voor Spanje. Bulgarije (5%), Italië (4%) en Portugal (3%) vervolledigen de top 5 van populairste vliegvakantiebestemmingen met veel meer bescheiden percentages.


Opvallend is dat de Belg voor de derde zomer op rij meer spendeert aan zijn vakantie (gemiddeld € 1239/persoon vs. €1165 in 2019) en tegelijk een steeds kortere vakantie boekt (gemiddeld 8 nachten vs. 9 nachten in 2019). Voor het eerst vertrokken er ook evenveel reizigers in juli als in augustus terwijl juli doorgaans de belangrijkste vakantiemaand is. Wachten op volledige vaccinatie speelde hierbij wellicht een grote rol.


Autovakanties waren in 2020 al relatief populair en die trend werd deze zomer doorgezet, hoewel TUI in dit segment nog steeds 30% minder boekingen noteert dan in topzomer 2019. Bij autovakanties blijft juli met 60% van de boekingen veruit de populairste periode. Eén op drie autovakanties vertrok richting Frankrijk, topland sinds jaar en dag. 19% van de TUI-reizigers – een record! - verkoos België en boekte een vakantie aan de kust of in de Ardennen. Oostenrijk kon 15%, Duitsland 12% en Italië 8% van de vakantiegangers overtuigen. Het gemiddelde budget per persoon bedroeg € 439/persoon, een stijging van 15% t.o.v. 2019.


Groet,

Piet Demeyere

Head of External Communications TUI Belgium