ROADFOUR opent filiaal in Oostende
Persbericht


Woensdag, 16 november 2022


 Van links naar rechts: Filip Roelandt (Economisch Huis Oostende – algemeen directeur), Cedric Savineau (Roadfour – Head of Aerostructures & Integration),

Luc Stultjens (Roadfour – Aerospace Industry Expert), Jean-François Gailly (Roadfour – CEO),

Erik Vermeersch (NSAC – managing director), Julie Vermeulen (Economisch Huis Oostende – Adviseur retail & KMO)Roadfour NV, de Belgische startup die de SEAGLE, de nieuwe generatie amfibie bosbrandbestrijdingsvliegtuigen ontwikkelt,

heeft een filiaal gevestigd bij het Oostendse North Sea Aviation Center (NSAC) met als vestigingsnaam: “Roadfour Oostende”.Roadfour NV onderzoekt de mogelijkheden voor de inplanting van de Final Assembly Line (FAL) voor de SEAGLE, hét nieuwe Europese blusvliegtuig.

“De vestiging van een filiaal in Oostende is een noodzaak om gesprekken met de verschillende stakeholders in Vlaanderen te faciliteren”,

zegt Luc Stultjens, Roadfour’s Community Manager Benelux.Oostende is op dit ogenblik één van de mogelijke Europese locaties voor de inplanting van de FAL.

Deze locatie zorgt op termijn voor een tewerkstelling van ongeveer 450 directe en 450 indirecte voltijdse medewerkers.De keuze van Roadfour om een filiaal te openen in Oostende wordt toegejuicht door Filip Roelandt, CEO van het Economisch Huis Oostende.

De luchthaven van Oostende is dan ook dé geschikte plaats bij uitstek om een dergelijk ambitieus project als de ‘SEAGLE’ te ontvangen.“Een luchthaven die qua taille aansluit bij de noden van het bedrijf, een sterke luchthaven community, de ondersteuning vanuit alle bestuurs-niveaus,

de vlotte ontsluitingsmogelijkheden en de hoge scholingsgraad van de regio zijn belangrijke troeven om Roadfour hier een grote toekomst te kunnen bieden”,

aldus Filip Roelandt.“Als Belgische startup wensen wij de troeven van ons eigen land zo breed mogelijk te onderzoeken.

Dit laat ons toe om een strikt objectieve beslissing te kunnen nemen voor de definitieve inplanting van onze FAL.

Deze beslissing zal een lange termijn impact hebben op een volledig ecosysteem.

Voor de voorbereiding van deze beslissing is een nauwe samenwerking met de lokale stakeholders een must.

De keuze om hiervoor ons “Roadfour Oostende” filiaal te openen, kadert volledig in onze strategie”, zegt Gaëtan Du Four, CEO en medestichter.De “SEAGLE” draagt sterk bij aan de wereldwijde CO2 vermindering.

Het is de visie van Roadfour om de milieuvoetafdruk van de huidige en toekomstige bosbranden te verminderen om de toekomstige generaties te beschermen.

De missie is daarom unieke en innovatieve producten ontwikkelen voor de brandblusbestrijding vanuit de lucht.De 7 Gigaton jaarlijkse en wereldwijde CO2 uitstoot, veroorzaakt door de mega-bosbranden, zijn de oorzaak van het verlies van mensenlevens,

verlies van fauna en flora, van hele leefgebieden. De economische impact wordt geschat op meer dan 100 miljard euro per jaar.Denk maar aan het verloren gaan van huizen, bedrijven, infrastructuur en landbouw met de daarbij horende stijgende luchtvervuiling.De SEAGLE amfibie bosbrandbestrijdingsvliegtuigen in de zwaarste categorie maken op alle vlakken gebruik van de meest moderne technologieën.

De meest innovatieve grondstoffen, digitale producten en processen tot en met een klimaat neutrale productieomgeving worden toegepast.

Dit maakt van de SEAGLE het meest vooruitstrevende en de meest missie-efficiënte toestel op de markt.De beschikbaarheid van het Europese RescEU budget van €800MIO voor de aankoop van materiaal voor bosbrandbestrijding, inclusief de aankoop van

bosbrandbestrijdingsvliegtuigen, moet het mogelijk maken om de Europese soevereiniteit in dit domein te garanderen.

Meer nog, door deze budgetten in Europa zelf te investeren stimuleert het een uitgebreide Europese kennisopbouw en investeren ze in de waardeketen en werkgelegenheid.

Naast de directe en indirecte tewerkstelling op de locatie van de FAL (totaal 900 FTE’s) is er een tewerkstelling van 5.000 FTE’s in de Europese waardeketen.De steun van de respectievelijke overheden, in het kader van dit Europees project, is zeker nodig.

Het economisch gecreëerd rendement in de Belgische en Europese waardeketen, over de periode 2023 – 2050, is meer dan €14B.

Het zal België en Oostende-Vlaanderen nog beter op de wereldwijde industriële kaart van de vliegtuigindustrie zetten.Over North Sea Aviation Center:

North Sea Aviation Center is de private jet en General Aviation Terminal (GAT) op de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge.

Als Fixed-base operator (FBO) ligt de focus op het leveren van handling diensten en dit aan 4 marktsegmenten:

business aviation, general aviation, offshore aviation en military aviation.

Naast handling hebben we ook andere dienstcategoriën zoals hangarage, aircraft management en business center activiteiten.

Het vestigen van een filiaal van Roadfour Oostende in ons business center is een strategische keuze volgens Erik Vermeersch, managing director NSAC.

Roadfour kan hier hun activiteiten ten volle ontwikkelen in een ondernemende omkadering.

De omgeving stelt hen in staat om de nodige connecties aan te gaan met luchtvaartspelers.

De locatie van Roadfour Oostende zit meteen goed, de aanwezigheid in de NSAC terminal is een perfecte basis voor mogelijke verdere uitbreiding en

ontwikkeling van de SEAGLE op onze luchthaven.