Trafiekcijfers januari 2010

 

Vergelijking tussen de periode Jan 2009 en 2010

Januari
2009
2010
Verschil
Bewegingen (charters en cargo):
251
281
+11,95%

Commentaar:

Nog steeds worden, in tegenstelling tot andere luchthavens, geen officiële maandcijfers door de luchthavendiensten te Oostende bekendgemaakt.
Deze houding is onbegrijpelijk en betreurenswaardig. Dit maakt het uiteraard onmogelijk om de evolutie van verscheepte passagiers en vracht te volgen.
Aan de hand van zelf vastgestelde bewegingen van commerciële toestellen konden we een officieuze statistiek opmaken (zie kader).
Uiteraard zijn de aantallen naar benadering correct.

Uit onze vaststellingen blijkt dat januari 2010 een groter aantal commerciële bewegingen kende dan dezelfde periode in 2009:
- Het aantal passagierstoestellen steeg met 13%. Zaterdag 30 januari 2010 speelde hierin een grote rol, dankzij een aantal uitwijkers uit Brussel.
 Uiteraard dienen deze toestellen ingecalculeerd te worden: regelmatig zijn er uitwijkers, nu eens in het nadeel, dan in het voordeel van de luchthaven.
 Dit geldt voor gelijk welke luchthaven ter wereld en het gemiddelde behoort tot de effectieve trafiek.
- Ook de vracht deed het blijkbaar beter met 9% meer bewegingen. Vooral Egyptair Cargo, British Global Airlines en Allied Air waren de hoofdrolspelers, aangevuld met enkele chartervluchten, waaronder hulpvluchten naar Haïti. (zie afzonderlijke artikels).

We kunnen alleen maar hopen dat de werkelijke bezetting van alle vluchten goed was, wat zich zou moeten vertalen in gunstiger statistieken en inkomsten.
We vrezen dat we voortaan elke maand, op basis van eigen vaststellingen benaderende cijfers zullen moeten publiceren.
Misschien komt er binnen afzienbare tijd verandering met nieuwe luchthaven beheerders  ... (???)